• 01
  • 02
  • 03
/ 03

Restauracja Orzechówka Kożuchów

PROPOZYCJE MENU NA IMPREZY OKOLICZNOŚCIOWE:

Każde menu dostosowujemy do indywidualnych oczekiwań klienta.

Przystawki:

✓ pieczony rostbeff z rukolą ,dojrzewającym serem ,sosem balsamicznym i pomidorkami cherry
✓ marynowany łosoś w cytrusach
✓ tradycyjne capresse z mozarellą ,pomidorami i oliwkami w sosie pesto genovesse
✓ regionalne sery z konfiturą z borówki z orzechami
✓ polskie wędliny z chrzanem i żurawiną (szynka,schab,baleron,kabanosy
✓ śledź na dwa sposoby: z buraczkami i jogurtem, z jabłkiem i rodzynkami
✓ półmisek pieczonych mięs (marynowana karkówka,polędwiczka w pieprzu, faszerowany kurczak z kurkami,szynka) z dipem chrzanowym i musztardowym
✓ galaretki drobiowe z groszkiem cukrowym ,przepiórczym jajkiem i cytryną
✓ dojrzewająca szynka z melonem i pleśniowym serem
✓ faszerowane jaja z wędzonym łososiem i czarna oliwką
✓ szparagi zapiekane w serowym beszamelu z chrupiącą szynką
✓ marynowane oliwki,feta i suszone pomidory
✓ pieczywo i smakowe masła: pieprzowe, z suszonymi pomidorami, ziołowo-czosnkowe
✓ tatar z wołowiny z piklami i żółtkiem, sushi
✓ tatar z marynowanego łososia z kaparami i kremem chrzanowym
✓ pieczony pasztet z dziczyzny i konfiturą z czerwonej cebuli
✓ półmisek dojrzewających wędlin i serów z prażonym orzechami
✓ śliwki pieczone w bekonie
✓ pieczony udziec jagnięcy szpikowany czosnkiem
✓ pstrąg faszerowany z koprem i sosem tatarskim
pikle: ogórki, grzybki, patisony

 

Atrakcje (dzielone przy gościach przez kucharza):

✓ pieczone prosię z kaszą gryczaną i modrą kapustą ze śliwkami
✓ pieczony udziec wieprzowy z kapustą,prażonym boczkiem i grzybami
✓ indyk faszerowany kaszą i podrobami


Sałatka:

✓ makaronowa z mozarellą,kiełkami rzodkiewki,parmezanem ,pomidorami cherry i oliwą extra virgin
✓ z kurczakiem, grzankami,ananasem i orzechami w sosie jogurtowo-czosnkowym z orzechami
✓ z filetem z kaczki,rucolą, karmelizowanymi brzoskwiniami i dressingiem malinowym
✓ z młodych ziemniaków z prażonym boczkiem,marynowana cebulka,ziołami i kaparami
✓ z marynowanych pomidorów ,dojrzewającego sera i mieszanką sałat
✓ z grillowanym łososiem,pikantnym ogórkiem, fetą i sezamem
✓ z pieczoną polędwiczką,oliwkami,sosem balsamicznym i konfiturą z czerwonej cebuli


Zupy:

✓ rosół z kury z domowym makaronem
✓ rosół wielomięsny z domowym makaronem
✓ bulion grzybowy z kaczką i lanym kluskami
✓ tradycyjny żur na zakwasie z biała kiełbasą,wędzonym boczkiem i jajem
✓ krem ziemniaczany z wędzonym łososiem i prażonymi ziarnami
✓ węgierska zupa gulaszowa z papryką,cukinią i bakłażanem
✓ krem z pomidorów z grzankami i oliwą ziołową
✓ pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z marynowanym kurczakiem i fasolą
✓ lekka zupa jarzynowa z zacierkami i creme fraiche
✓ grzybowa na żeberkach z mini kopytkami
✓ krem z białych warzyw z oliwą i prażonym ptysiowym groszkiem
✓ czerwony barszcz z krokietem z grzybowym farszem
✓ flaczki wołowe z pomidorami

 

Dania Główne:

✓ tradycyjny kotlet schabowy marynowany w majeranku i czosnku
✓ kotlet szwajcarski z żółtym serem (schab)
✓ kotlet królewski z grzybami,papryką i boczkiem (schab)
✓ schab saute w sosie śmietanowo grzybowym
✓ pieczeń z karkówki w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów
✓ długo pieczony boczek,karmelizowany z sosem z pieczeni
✓ szynka z pieca,sos z zielonego pieprzu
✓ filet z kurczaka panierowany tradycyjnie
✓ cordon bleu czyli kieszeń z piersi kurczaka z serem pleśniowym i wędzona szynką
✓ roladka drobiowa z masłem i natką pietruszki
✓ filet drobiowy supremme na sosie kurkowo-śmietanowym
✓ pieczona kaczka w sosie pomarańczowo-żurawinowym
✓ zrazy wołowe marynowane w musztardzie z boczkiem ,papryką i korniszonami
✓ sztuka mięsa-gotowany udziec wołowy z kremem chrzanowym
✓ pieczeń cielęca duszona w borowikach,miodzie i cebuli
✓ łosoś na sosie serowym serowym
✓ sandacz na szpinaku z suszonymi pomidorami


Dodatki do dań głównych:

✓ gotowane ziemniaki z masłem i koprem
✓ smażone ziemniaki z czosnkiem i ziołami
✓ chrupiące cząstki ziemniaków z czerwoną papryką i czosnkiem
✓ kluski śląskie
✓ kopytka
✓ kluski drożdżowe na parze (szczególnie do pieczeni i kaczki)
✓ lane kluski
✓ ryż
✓ tradycyjne buraczki
✓ buraczki marynowane w occie balsamicznym i miodzie
✓ biała kapusta z marchwią
✓ kapusta zasmażana
✓ kapusta duszona w śmietanie z ziołami
✓ czerwona kapusta w czerwonym winie z suszona śliwką
✓ świeże ogórki w śmietanie
✓ piklowane ogórki
✓ świeże warzywa z dresingiem oliwno-cytrynowym (sałata, pomidory, ogórki, cebula, papryka)
✓ warzywa gotowane z masłem czosnkowym (kalafior, brokuł, marchew)
✓ zapiekanka z warzyw w sosie serowym

 

Desery:

✓ krem z białej czekolady z malinami
✓ mus kawowy na konfiturze z wiśni
✓ pianka z gorzkiej czekolady z sosem waniliowym i czekoladową ziemią
✓ włoskie tiramisu
✓ szarlotka na kruchym cieście z lodami z owoców leśnych
✓ domowe ciasta
✓ krem brulee
pieczone jabłko z lodami
mango na chmurce


Firmowe rarytasy:

✓ nalewka orzechowa
✓ praliny z nadzieniem orzechowym
✓ ciasteczka z orzechów